Шперплат и ПДЧ

Шперплат и ПДЧ

Шперплатът се произвежда предимно от буков фурнир, като се залепват няколко листа, които се редуват надлъжно и напречно на влакната. Поради това шперплатът не се свива, не се разширява и не се изкривява, но от влагата се разлепва. Използува се за гърбове на мебели, дъна на чекмеджета, рафтове, преградни стени, вратички, шпервани плочи и т.н. Размерите му са най-често 1250 х 2000 мм, а дебелината - 3, 4, 5, 6, 8, 10 и 12 мм.
Плочите от дървесни частици (ПДЧ) напоследък са най-широко използуваният материал за изработване на мебели. Те се правят чрез пресоване и слепване на различни по големина дървесни частици и могат да бъдат облагородени повърхностно с фурнир, фолио, ламинати (за да не пропускат влага - за кухненски мебели) и др. У нас за мебели се употребяват трислойни плочи. Те имат добри якостни качества, почти не се деформират и практически не променят размерите си.
Дебелината им може да бъде 8,12,16,18,22 и 25 мм, като първите три размера се използуват за ламперии. Най-често продаваните плочи от дървесни частици (ПДЧ) имат размери 1830 х 3660, 2450 х 3660, 1750 х 3500 мм и др.
Плочите от дървесни влакна, приготвени чрез пресоване на развлакнена иглолистна или широколистна дървесина, намират приложение в неносещи конструкции. Те са по-евтини от шперплата и в много случаи го заместват сполучливо. Най-често се използуват твърди плочи от дървесни влакна, на които едната страна е гладка (лакирана, ламинирана), а другата грапава. Дебелината на тези плочи е 3,2, 4,5 и 6 мм, дължината — от 1500 до 5500 мм, а широчината — 1500, 1600 и 1700 мм.
Шпервяните плочи също са предназначени за направа на мебели. Получават се чрез двустранно облицоване с шперплат на пълнеж, най-често от летви. Те имат по-голяма здравина в сравнение с плочите от дървесни частици (ПДЧ) и затова се използуват за изработване на натоварени детайли — врати, страници, плотове, царги, чела на легла и др. Плотове на кухненски шкафове и маси се правят от плочи, облицовани едностранно с гетинакс. Дебелината на шперваните плочи е най-често 20 мм.
Подобни теми: Видове дървесина и дървен материал | Сушене на масивна дървесина | Дърводелски трион | Рендосване с дърводелско ренде | Пробиване и дълбане на дървени детайли | Циклене и шлифоване | Кантиране |
ДОМАШЕН МАЙСТОР | ТРЪБОПРОВОДИ | contact: онлайн форма за КОНТАКТ