Подготовка на  пода и нужни инструмени

Подготовка на пода и нужни инструмени

Качественото полагане на меките подови настилки в голяма степен зависи от състоянието на основата. Най-често те се застилат върху добре подравнена и гланцирана циментна замазка. Понякога като допълнителна изолация под тях се поставят твърди дървесно-влакнести плочи.
Носещата стоманобетонна плоча се подравнява с циментна замазка с отношение цимент към пясък 1:3, която по възможност трябва да се направи, докато бетонът е още пресен. Когато замазката се полага върху стара стоманобетонна плоча, тя не бива да бъде по-тънка от 20 мм, защото може да се напука и да се отдели от основата. Замазки с по-малка дебелина (5-10 мм) се правят с поли мерциментен разтвор.
Равнинността на замазката се проверява с мастар, дълъг 2 м. Когато той се постави на пода, под него не трябва да остава просвет, по-голям от 2 мм.
Подовите покрития трябва да се лепят само върху добре изсъхнала основа. Ако основата е била влажна, след време текстилната подложка на покритието ще започне да гние и то ще се отлепи Покритията без текстилна подложка също могат да се отлепят при влажна основа поради налягането на водните пари отдолу.
Влажността на основата може да се прецени с достатъчна точност, като върху нея се разстеле около 1 квадратен метър плътно поливниилхлоридно покритие (рувилит) и се остави да престои 3 - 4 денонощия. Ако след това покритото място не се е овлажнило и по парчето няма кондензирала влага, основата е достатъчно суха и годна за полагане на подови покрития.
Когато настилката се полага върху дъсчен под, всички видими гвоздеи се изваждат или дозабиват, така че главите им да потънат достатъчно дълбоко под повърхността. Ако е необходимо, подът се рендосва, след което се грундира, шпаклова и шлифова.
Ако дъските са изкорубени, най-добре е върху тях да се настелят една до друга плочи от дървесни частици (т.нар. талашит) с дебелина 12 мм. Помежду им се оставя фуга, широка 1 мм, която след това се запълва с кит за дърво или смес от дървесни трици и лепило за дърво.
Инструментите, които се използуват при полагане на меки подови покрития, са изброени по-долу.
Ножът с право острие е универсален. За предпочитане са ножовете със сменяеми остриета. Ножът със закривено сърпообразно острие (т. нар. лозарски нож) е подходящ за обрязване на краищата на покритието.
Линията, която се използува при разкрояване и обрязване на покритието, е за предпочитане да бъде метална, но може да бъде и дървена.
Равната шпакла служи както за грундиране на основата, така и за разнасяне на лепилото, а назъбената шпакла - само за разнасяне на лепилото. Назъбена шпакла може да се направи от стоманена ламарина с дебелина 0,6 - 1 мм с помощта на триъгълна пила. При работа с назъбена шпакла се икономисват 100 — 150 г/м2 лепило
Обикновените шпакли се използуват за почистване на основата от парченца мазилка или циментен разтвор и за подмазване на незалепените кантове на покритието.
Чуковете (обикновен, гумен и за фурнироване) служат за притискане и за причукване на краищата на покритието с цел по-доброто му залепване.
Полимерните подови покрития имат гладка или релефна плътна лицева повърхност. Устойчиви са на различни мазнини и лесно се почистват чрез измиване с вода. С тях се настилат предимно кухни, коридори и антрета. В сравнение с нетъканите текстилни покрития полимерните имат по-лоши топло- и звукоизолационни свойства и се усещат като по-студени под краката, поради което ги наричат още полутопли покрития. Освен това трябва да се знае, че те лесно се повреждат от органични разтворители!
Рувитексьт е поливинилхлоридно покритие с филцова или текстилна подложка, която подобрява изолационните му свойства. Произвежда се в няколко разновидности, които се отличават главно по вида на подложката, като дебелината им варира от 1,5 до 3,4 мм.
Рувилитьт се различава от рувитекса по това, че няма текстилна основа, поради което има по-лоши топло- и звукоизолационни свойства. Произвежда се с три дебелини — 1,6,2,0 и 2,5 мм.
Ботексьт е със стъкловлакнеста основа, която не гние. Той има добра износоустойчивост и красив външен вид. Произвежда се в два варианта — Ботекс Винил С и Ботекс Винил СП. Ботексът СП е с два слоя разпенен поливинилхлорид, дебел е 3,2мм и има по-добри звукоизолационни свойства (срещу ударен шум) в сравнение с ботекса С, който има само един слой пяна и общата му дебелина е 2мм. Продава се на рула с широчина 2м.
Често пъти неспециалистите наричат меките полимерни подови покрития с наименованието линолеум, който в действителност вече не се произвежда у нас. По своето предназначение към този вид покрития може да се отнесе и балатумът, който представлява импрегниран дебелослоен картон с декоративно покритие от алкидни и други лакове. В сравнение с полимерните подови покрития той се износва по-бързо, остарява и след време се напуква.
Подобни теми: Разкрояване на подовите настилки |
ДОМАШЕН МАЙСТОР | ТРЪБОПРОВОДИ | contact: онлайн форма за КОНТАКТ