Изчисляване и избор на тапети

Изчисляване и избор на тапети

Изборът на най-подходящите по цвят за дадено помещение тапети зависи от редица фактори. На пазара се появяват все по-разнообразни тапети, така че всеки може да намери необходимия цвят, десен или качество.
Малките размери на мострите от различните видове тапети, които се предлагат в магазините, не дават възможност да се получи точна представа как би изглеждал тапетът, поставен на стената. Затова най-добър избор може да се направи, като се вземе цяла ролка и се развие по стената на помещението, в което ще се поставя тапетът.
Трябва да се има предвид освен това как влияят на оптичното възприятие фигурите по тапетите. Тапетите на дребни фигури създават илюзия за просторност на помещението и трябва да се предпочитат за малки помещения. Обратно, едрите фигури намаляват зрително обема на помещението и тапети с такива фигури трябва да се използуват предимно за просторни помещения. Раираните вертикално тапети правят помещението да изглежда по-високо, а хоризонталните райета - по-ниско, отколкото е в действителност. Като раирани се възприемат и тапетите, чиито фигури са разположени на вертикални или хоризонтални ивици.
При помещения с височина под 3 м и при които таванът няма гипсов корниз, тапетите се поставят до тавана.Това също създава илюзия за по-голяма височина на помещението.
Тапетите се продават на ролки с дължина 10 м и широчина 53 см за обрязаните от двете страни тапети и 56 см за необрязаните. По-качествените, т. нар. миещи се тапети (гладки или релефни), са обрязани от двете си страни и за да не се повреждат при транспортиране, най-често са опаковани в полиетиленово фолио. Обикновените хартиени тапети имат от двете си страни ивици, които (едната или двете) се изрязват при поставянето. Тези ивици предпазват тапетите от повреждане по време на транспортирането им.
При нормална височина на помещението (2,7 — 3 м) от една ролка се получават три платна (листове) с обща широчина 159 см. Броят на необходимите ролки се изчислява лесно, като се измери обиколката на помещението и се раздели на 1,5.
При изчисляването на обиколката на помещението не се включва дължината на прозорците и вратите, защото стената над и под тях се облепва с парчетата, останали при разкрояването. Трябва да се има предвид, че колкото по-едри са фигурите, толкова по- големи парчета от тапета ще трябва да се изхвърлят. Това особено важи за тапети с по- голяма стъпка между повтарящите се фигури. Добре е да се купят и няколко резервни ролки, за да не се получат по-късно затруднения при намирането на точно същия десен и нюанс.
Подобни теми: Инструменти за лепене на тапети |
ДОМАШЕН МАЙСТОР | ТРЪБОПРОВОДИ | contact: онлайн форма за КОНТАКТ