Боядисване на дърво и метали

Боядисване на дърво и метали

При блажните бои за свързващо вещество служат лесно съхливи масла (безири) - естествени, синтетични или смесени. Те дават лъскав, устойчив на бърсане, изтриване и атмосферни въздействия филм. Така блажните бои не само придават по-красив вид на дървените и металните предмети, но ги и предпазват от загниване и корозия.
С блажни бои могат да се боядисват и стени, подложени на постоянно мокрене. В този случай е важно основата преди боядисването да бъде напълно суха. Все пак за боядисване на стени блажните бои трябва да се използват умерено и ограничено, защото образуваното от тях покритие не пропуска водните пари. В резултат на това парите в помещението кондензират върху стените и се стичат по тях, а парите, които се съдържат в мазилката, не могат да излязат навън и при определени условия оказват натиск, който отлепва покритието от стената.
В зависимост от вида на безира блажните бои биват два вида: обикновени и алкидни. Обикновените блажни бои са подходящи за боядисване на вътрешни повърхности (врати, стени, цокли и вътрешни прозорци), а алкидните — за повърхности, изложени пряко на атмосферните условия.
С блажна боя може да се получи и матово покритие, подобно на това от латексна боя. За целта към блажната боя при интензивно бъркане се добавя цинквайс и съответен оцветител, докато разтворът се насити и вече не може да поема нови количества цинквайс и той започне да се утаява. Работната гъстота (вискозитетът) на образуваната смес се получава чрез разреждане с разредител. Подобен ефект на матиране се получава и когато боята се разрежда силно с терпентин или бензол.
При алкидните емайллакове свързващо вещество са различни лакове, разтворени в подходящ разтворител. Тези бои имат почти същото приложение както блажните, но са по-качествени - дават по-гладко и лъскаво покритие с добри декоративни качества, което при това е устойчиво на топлина, атмосферни въздействия и отчасти на удари. Освен това лаковете изсъхват значително по-бързо от блажните бои.
При нитроцелулозните емайллакове за свързващо вещество се използва нитроцелулозата, която се втвърдява бързо вследствие на изпарението на леснолетлив разтворител. Поради по-голямото относително количество на разтворителя в лака обаче образуваният филм има малка дебелина и малка покриваща способност. Ето защо при боядисване с тези лакове трябва да се полагат няколко слоя.
Нитроцелулозните емайллакове дават бляскава повърхност, устойчива на бърсане и изтъркване. В домашната практика те се използват предимно като безцветни лакове за лакиране на мебели, когато трябва да се запазят естественият цвят и текстурата на дървесината. Нанасят се чрез шприцоване с бояджийски шприц-пистолет, но това може да се извършва и с четка или с бала (топка от памук или вълна, увита в мек плат). Нитроцелулозните емайллакове не бива да се нанасят върху стари блажни или алкидни бои и лакове, защото ще ги разтворят,
Двукомпонентните (реактивните) бои се състоят от две съставки, които се продават поотделно и се смесват непосредствено преди боядисването. Характерно за тях е краткото време, за което се втвърдяват. Получаваното покритие е твърдо, гланцово и с висока устойчивост срещу изтриване. Реактивните бои се използват предимно за лакиране на паркет.
Подобни теми: Боядисване с четка | Валяци за боядисване | Боядисване с пистолет | Боядисване на стени и тавани | Боядисване на дървени повърхности |
ДОМАШЕН МАЙСТОР | ТРЪБОПРОВОДИ | contact: онлайн форма за КОНТАКТ