Гипс и гипсов разтвор

Гипс и гипсов разтвор

Гипсовия разтвор се използва за гипсова шпакловка на стени и тавани, за направа и залепване на орнаменти от гипс и за други цели. Приготвя се, като гипсът се разтваря във вода в съотношение на масите 3:2. Гипсът се ръси с ръка равномерно във водата, докато престане да потъва. След това разтворът се бърка енергично около 1/2 минута само в една посока и се оставя в покой. След около 5-6 минути той започва да се сгъстява и е готов за използване.
При шпакловане, особено на тавани, работата значително се облекчава, ако втвърдяването на гипса се забави. Най-добре това се постига, като към водата за гипсовия разтвор се добави малко разтвор от лепило за тапети. В такъв случай същото количество вода поема вече повече гипс, гипсовият разтвор става по-пластичен и остава продължително време годен за работа, а готовата шпакловка придобива гланц и добра твърдост.
Със същата цел към гипсовия разтвор може да се добави малко количество лепило Ц-200 или 10-процентен туткален разтвор (1 л разтвор на 2 кг гипс).
Варо-гипсов разтвор. За ускоряване на втвърдяването на варовия разтвор към него може да се прибави малко гипс - към 4 обемни части варов разтвор се прибавя 1 обемна част гипс. За целта гипсът най-напред се разтваря във вода и след това бързо се размесва с варовия разтвор. Разбъркването не трябва да продължава дълго, защото гипсът ще се пресече и няма да се втвърди. Работи се с малки порции, които се употребяват незабавно, защото след около половин час разтворът се втвърдява и става негоден за употреба.
Подобни теми: Цимент и циментови замазки | Вар и варови разтвори | Бетон |
ДОМАШЕН МАЙСТОР | ТРЪБОПРОВОДИ | contact: онлайн форма за КОНТАКТ